Aiemmin Amerikan diabetesyhdistyksen suosituksissa mukana ollut ja mediassakin hehkutettu DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ruokavalio ei ole enää mukana ADA:n suosituksissa diabeteksen hoitoon puutteellisen tieteellisen näytön takia.

DASH-ruokavalio

DASH-ruokavaliossa painotetaan mm. hedelmien ja kasvisten, täysjyväviljan sekä vähärasvaisten tuotteiden syömistä. Punainen liha, kovat rasvat ja sokerilla makeutetut tuotteet ovat vältettävien listalla (Duodecim 2017)

ADA:n suosituksissa mukana olevan vähähiilihydraattisen ruokavalion tieteellinen näyttö ja teho on kiistaton tyypin 2 diabeteksessa

Maailman suurimman diabetesyhdistyksen ADA:n mukaan vähähiilihydraattisesta ja erittäin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on enemmän tieteellistä näyttöä glykemian alentamiseen- ja diabeteslääkkeiden vähentämiseen tyypin 2 diabeteksessa, kuin mistään muusta ruokavaliosta. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on kiistatta eniten kultastandardin (RCT) näyttöä tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

ADA totesi jo 2019 konsensus raportissaan, että ”hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio ei näytä nostavan kokonaisriskia sydän- ja verisuonitauteihin”.

Lähteet:

American Diabetes Association: Standard of Medical Care in Diabetes -2020