Millainen on toimiva laihdutusohjelma?

post thumb
Terveys
by Sanna/ on 29 Nov 2022

Millainen on toimiva laihdutusohjelma?

Laihdutusohjelma kuulostaa usein siltä, että ruoan määrä pudotetaan minimiin ja samaan aikaan liikuntaa lisätään runsaasti useille päiville viikkoon. Aina tämä ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu, vaan laihtumisnopeus voisikin olla jopa parempi, jos ruokaa olisikin ohjelmassa enemmän, ja liikuntaa runsaan sijaan fiksuissa määrin. Jokainen keho on yksilö, ja tärkeintä onkin löytää juuri omalle keholle ja sen toiminnalle sopiva tapa laihtua ja muuttaa kehon koostumusta.

Haaveena painonpudotus

Laihdutusohjelma on hyvä aloittaa kartoittamalla oma lähtötilanne: paljonko syöt, miten usein syöt ja mitä ruokailusi yleensä pitävät sisällään. Sopiva dieettiohjelma löytyykin usein siten, että lähtötilanteen ongelmakohdat on ensin tunnistettu, ja kyseiset ongelmakohdat pyritään poistamaan ja tilalle luomaan sellaisia tapoja ja rutiineja, jotka tukevat painon putoamista. Tärkeää on tehon lisäksi kiinnittää huomiota myös siihen, millaisella ohjelmalla tuloksista saa pysyviä ja painonpudotuksesta siirryttyä lopulta ihanne painon pysymisessä ja painonhallinnassa tukevaan elämäntapaan, jossa ei tarvitakaan enää jatkuvaa dieetillä oloa.

Ravitsemusterapeutti Tampere auttaa sinua löytämään juuri omalle kehollesi sopivat, yksilölliset suunnitelmat ja rutiinit, joiden avulla myös tuloksesi ovat pysyviä ja todella saavutettavissa. Ravitsemusterapeutti osaa selvittää juuri sinun nykytilanteessasi olevat ongelmakohdat, sekä auttaa sinua omat yksilölliset ominaisuutesi, toiveesi ja kompastuskivesi huomioiden pääsemään omaan tavoitteeseesi ilman, että tavoitteesi kaatuvat yleisimpiin laihduttamisen sudenkuoppiin.

Laihdutusohjelma treenaavalle

Laihtumisnopeus riippuu monestakin eri tekijästä. Yksi näistä on aloituspaino ja kehon koostumus ennen laihdutuskuurin aloittamista. Keho, jossa on runsaasti rasvaa, voi luopua ylimääräisestä rasvasta alkuun hyvinkin nopeasti, kun taas vähemmällä ylimääräisellä rasvalla varustettu keho ottaa enemmän aikaa muutokselle. Myös lihasmassan määrä vaikuttaa, sillä erityisesti pelkästään painoa seuraamalla laihtuminen voi vaikuttaa jopa melko hitaalta, jos lihasmassa samaan aikaan kasvaa treenin ansiosta. Lihas nimittäin painaa enemmän kuin rasva, joten painonpudotuksessa olisikin usein tärkeää seurata myös kehonkoostumusta ja esimerkiksi mittoja, eikä pelkästään painon muutoksia.

Treenaajan on kuitenkin hyvinkin mahdollista laihtua ja saada painoa ja rasvan määrää putoamaan, vaikka lihaksia olisikin ja niitä haluaisi säilyttää tai jopa lisätä samalla. Lihaksen kasvatuksessa kannattaa kuitenkin siirtyä rauhallisempiin tavoitteisiin silloin, kun päätavoitteena on pudottaa painoa tai hankkiutua ylimääräisestä rasvasta eroon. Usein nimittäin laihtumista edistävät liikunta- ja ravitsemusmuodot hidastavat samalla myös lihaksen kasvua, vaikka eivät kokonaan sitä pysäyttäisikään.

Kuinka aloittaa laihdutus?

Laihdutusohjelma alkaa aina keittiöstä, eli tärkeintä on kiinnittää huomiota ravitsemukseen ja korjata siinä olevat ongelmakohdat. On tärkeää selvittää kehon energiantarve ja aineenvaihdunnan taso, jotta voidaan suunnitella juuri kehon ominaisuuksia hyödyntävä ja näin mahdollisimman tehokas ohjelma ruokavalioineen ja treeneineen. Ruokavaliossa tärkeitä palikoita ovat ainakin ruokailun säännöllisyys ja veden riittävä juominen. Lisäksi on mahdollistettava ravinnosta syntyvä energiavaje kulutukseen nähden, jotta laihtumista voi lopulta tapahtua.

Pelkästään vähän syöminen ei siis olekaan ainoa oikea tai lopulta toimiva ratkaisu laihduttamisessa, vaan parempia ja pysyvämpiä tuloksia saa usein melko runsaallakin syömisellä, kunhan ruokavalio on suunniteltu fiksusti ja liikuntaa tulee samalla monipuolisesti ja riittävästi.