Terveellisimmät kasvikset ruokavaliossa

post thumb
Terveys
by Sanna/ on 10 May 2024

Terveellisimmät kasvikset ruokavaliossa

Millaisia ovat terveellisimmät kasvikset ruokavaliossa? Väriltään tummanvihreät kasvikset mielletään hyvin terveelliseksi, joten siinä tapauksessa listalle kuuluvat herneet, vihreät pavut sekä pinaatti. Kaikki edellä mainitut ovat hyviä vaihtoehtoja salaattiin kaiken muun lisäksi. Niitä voidaankin kutsua sen jälkeen supersalaateiksi, jolloin makuun tulee lisää vivahdetta, mutta ne lisäävät myös vitamiineja, antioksidantteja sekä hivenaineita. 

Mitkä ovat terveellisimmät kasvikset?

Usein ei edes tule ajatelleeksi sitä, että salaatti, jossa on kurkkua, tomaattia sekä lehtisalaattia, ei välttämättä kuitenkaan ole ravintosisällöltään kovin rikas. Siksi muutamalla pienellä lisällä saat tästä muuten niin käyttökelpoisesta ruuan lisukkeesta huomattavasti terveellisempää. 

Salaatin joukkoon voi lisätä lehtipinaattia, linssejä tai sokeriherneitä. Silloin salaatista tulee huomattavasti ravintorikkaampi ja sitä voi kutsua jo supersalaatiksi. Äsken mainittujen lisäksi ravintorikkaita kasviksia ovat myös avokado, purjosipuli, kikherne, nokkonen, vihreä papu, parsakaali sekä kukkakaali ja linssit. 

Terveellisimmät kasvikset tuovat mukavan lisän salaattiin ja kuin huomaamattaan tavallisen salaatin ravintoarvot nousevat huomattavasti korkeammalle. Samalla tavoin voi hyödyntää verovapaat kasinot, jolloin voitto tulee kokonaisuutena pelaajan iloksi.

Kuitupitoiset kasvikset vai kuituja siemenistä?

Monet kasvikset ovat kuitupitoisia ja jos niitä yhdistää salaatteihin, saa taas yhden askeleen parempaan suuntaan terveellisen ruokavalion osalta. Kuitupitoiset kasvikset ovat hyvä vaihtoehto, mutta vaihtelua saa sillä, että käyttää salaatissa lisänä erilaisia siemeniä. 

Reilusti kuitua on esimerkiksi lehtikaalissa, palsternakassa, ruusu- ja parsakaalissa sekä yllättäen myös porkkanassa. Hyviä kuitupainotteisia siemeniä ovat kuoritut auringonkukansiemenet, chia, hampunsiemenet, kurpitsansiemenet, pellavansiemenet sekä seesaminsiemenet. Ne ovat usein myös hyviä proteiinin lähteitä.

Pienellä vaivalla saa aikaan ruokavalion, jolla edistää terveyttä huomattavasti. Lisäksi kasvisten ja siementen käyttö ruuanlaitossa on varsin yksinkertaista. Tärkeintä on muistaa hankkia niitä kotiin, jolloin ne ovat käden ulottuvilla.

Terveellisemmät kasvikset ja kuitu pitää kylläisenä

Ruokavaliossa terveellisemmät kasvikset sekä kuitu pitävät huolta siitä, että vatsa ja suolisto voivat hyvin. Ne ehkäisevät myös monia sairauksia sekä ovat tukemassa painonhallintaa. Kuidussa on monta hyvää tekijää, sillä se:

  • Pitää olon kylläisenä pidempään
  • Edistää ruuansulatusta
  • Ehkäisee elintapasairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja, 2 tyypin diabetesta sekä muutamia syöpiä

Otetaanpa esimerkiksi chiansiemenet. Ne sisältävät paljon kuitua, kalsiumia, antioksidantteja, proteiinia sekä omega-3 -rasvahappoja. Chia sopii myös salaattiin, mutta sen kohdalla on muistettava, että sitä on liotettava minimissään 20 minuuttia. Sehän aloittaa turpoamisen välittömästi, kun se on kosketuksissa kosteuden kanssa. 

Terveelliset kasvikset ja erilaiset siemenet voi yhdistää salaatiksi, jolloin niistä saatava hyöty on monin verroin parempi. Yksinkertaiset ja pienet lisäykset ruokavaliossa ovat hyvä valinta omaa terveyttä ajatellen.

Antioksidantteja sisältävät terveellisimmät kasvikset

Monet terveellisimmistä kasviksista sisältävät myös elintärkeitä antioksidantteja. Ne suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta eli ne suojaavat ihmisen elimiä, kudoksia sekä soluja hapettumiselta. Elimistö tuottaa jonkin verran antioksidantteja, mutta ne eivät suojaa täydellisesti varsinkaan silloin, jos elimistö on stressaantunut tai joutuu alttiiksi kemikaaleilla tai ympäristömyrkyille.

Antioksidanttien lisäksi on hyvä kiinnittää ruokavaliossa huomiota flavonoideihin. Niitä esiintyy kaikissa kasveissa ja eniten omenassa, sipulissa, kukkakaalissa, sekä erilaisissa marjoissa kuten mustikassa ja puolukassa. Flavonoideja on eniten marjojen tai kasvien kuoressa sekä juuri niiden alla. Toisin sanoen esimerkiksi omenan kuoriminen vähentää sen todellista hyötyä. Omena kannattaakin pestä hyvin ja sen jälkeen syödä kuorineen, että siitä saa parhaimman hyödyn.

Ruuan terveellisyys puhuttaa

Kuten huomataan, niin ruuan terveellisyydestä puhuttaessa aihe lähtee rönsyilemään varsin nopeasti, sillä yhteen ruoka-annokseen on helppo lisätä tarvittavat vitamiinit, antioksidantit sekä flavonoidit yksinkertaisilla sekä terveellisillä valinnoilla. Tärkeimmät kasvikset ruokavaliossa auttavat parempaan terveyteen. Jos on epäselvää ruuan terveellisyyden kanssa, ravitsemusterapeutti auttaa löytämään oikeat ratkaisut.

Ei ole huono idea selvittää, mitä kaikkea oma ruokavalio sisältää ja mitä siihen voisi vielä lisätä. Monipuolinen arkiruoka on terveellisenä hyvä runko ja pienillä sekä vaivattomilla muutoksilla siihen saa huomattavasti lisää terveellisyyttä.